Trijicon 5-20x50

Test av Trijicon 5-20*50
Ett kikarsikte för den krävande predatorjakten eller för att kunna träffa små mål på väldigt långa avstånd? Vi har fått förmånen att testa Trijicons skapelse 5-20x50 med tritium belysning och kikarsiktet skapar ett ordentligt HA begär!


Vi har under en längre tid fått testa ett Trijicon 5-20x50 på en 22-250 Remington. Kikarsiktet har jämförts parallellt och samtidigt mot en Zeiss Conquest 6,5-20x50 som varit monterad på en Remington VSSF i kal 308 Win.


Testens syfte är inte att liknande många tidskrifter att gå in i alla detaljer och jämföra olika linsbehandlingar, hur många mm ett klick är på 25, 50 eller 100 meter utan syftet har bara varit att se hur kikarsiktet fungerade i praktiken.


Det första jag tänkte när jag fick Trijiconen monterad på studsaren var att det var en moderniserad variant utav det Hensoldt kikarsiktet jag utbildades på under min tid som prickskytt. Vi använde oss då utav ett Hensoldt 10x42 med mildot riktmedel och med samma typ utav kulbanekompensatorer som nu fanns på Trijiconen. Även Hensoldten hade ett belyst riktmedel men det var endast synligt vid mörkerskytte och mer mot det gröna hållet.


En himla massa rattar!

 

Kulbanekompensatorerna på Trijiconen var utav samma typ som den militära Hensoldten, dvs att man skjuter först in siktet, därefter lossar man på tre små låsskruvar på kulbanekompensatorn och därefter nollar man ratten och spänner dom tre skruvarna igen. På Zeissen skall man lossa en övre skruv och därefter lyfta ratten och släppa ner den igen vartefter man spänner skruven igen. Min personliga åsikt är att Trijiconen och Hensoldten har löst det på ett mycket bättre sätt än Zeissen. Vet om flera, eller ja, jag vet en som skruvade av den övre skruven på Zeissen och helt plötsligt så hade jag 3-4 delar liggandes på banvallen och det är inte önskvärt om man råkar vara i skogen.

Kulbanekompensatorerna fungerade ypperligt och varje klick resulterade i en motsvarande förflyttning på tavlan. Att skjuta den gamla beprövade kvadraten var inga problem utan snarare ett slöseri med ammunition. Hade varit roligare att ösla dom skotten på plommon, tomat eller någon annan nyttig frukt på 200 eller 300 metersvallen.


Lysande helt enkelt


Belysningen är helt fantastisk. Nu var inte siktet utrustat med det revulotionerande BAC riktmedlet som man utav någon anledning framhäver som det bästa och senaste i siktesväg hos Trijicon. Personligen snubblade jag på det redan under 90 talet och då på det vapen som hette Ak5b. Siktet i fråga var tillverkat utav ett företag som hette Susat och hade innan den svenska marknaden levererat sikten till den engelska automatkarbinen L85. Susat riktmedlet hade även det tritiumbelysning men till skillnad från Trijicons BAC så var hela stolpen belyst så där skall man väl erkänna att Trijicon lyckats bättre. Man kan ju för övrigt hoppas att Trijicons belysning är mer bestående än såväl Hensoldten som Susaten då många som fått dessa sikten på sina tjänstevapen upptäckt att tritiumampullen allt som oftast varit slut med ett svart riktmedel som följd. Åter till Trijicons belysta mildot riktmedel… Mildoten är bra och väldigt distinkt, den belysta punkten i mitteln går att ställa så att den är skarp och tydlig även för dagsjakt och eftersom där inte finns något batteri att tänka på så är det bara att låta det lysa på. Skall man skjuta precision skulle jag nog rekommendera att stänga av den för att kunna fokusera mer på målet.


Ergonomi

 


Reglagen eller ergonomin på Trijiconen får ett bra betyg. Det märks att Trijicon har skickat ett antal sikten till olika oroshärdar i världen med profossionella användare. Alla reglagen kan med lätthet manövreras med handskar på av normal modell och det är en klar och viktig fördel. Finns inget värre än saker som är gjorda för tuttifrutti användare. Reglagen var tillika robusta och gjorda för att tåla lite tuffa tag. Det enda jag kan tänka mig att anmärka på här var dels att gummit till förstoringsgraden kändes lite för ”gummi”aktigt och det jag då är rädd för är kanske att gummit ”jackar” över om man vrider förstoringsreglaget för snabbt och brutalt på siktet. Likadant så känns det som om att man med lite otur kan slå/dra loss gummireglaget om man är lite ovarsam. Nästa sak är hur pass mycket stryk själva ljusampullen kan utsättas för och vad som händer om man krossar skyddet till denna? Går det att ersätta och vad är i så fall kostnaden? Det är väl dom faktiska svagheterna jag hittat när jag nu känt på siktet under en tid. Kikarsiktets tub är fräst ur ett stycke med extra kraftiga väggar i flygplans aluminium. Tuben är även försedd med en reptålig matt och svart ytbeläggning. Trijicon har även en egen nyutvecklad flerskiktsbebandling av linserna som i sin tur skall ge en extremt bra ljustransmission. Kikarsiktets övriga konstruktion lämnar inget i övrigt att önska.


Hur var det då med skymningsegenskaperna?

 


Optiken på Trijicon är faktiskt imponerande. Jag har själv förbrukat och använt det mesta på marknaden såsom Schmidt & Bender, Swarovski, Leupold, Tasco, Bauch & Lomb, Zeiss, Bushnell, Helia, Docter osv så jag kan väl tycka att jag har lite att jämföra med. Ett annat välkänt faktum vad gäller optik är att man får vad man betalar för. Så är det och så kommer det alltid att förbli. Sen gäller det bara att komma överens med sig själv hur mycket dom sista kvällsminuterna är värda för dig, för det är dyra minuter, rejält dyra t.o.m…. Som jämförelse kan man ju säga att du får en Trijicon 2,5-10x56 med belysning för runt 10500 kr och en belyst Schmidt & Bender 2,5-10x56 för nästan 20000 kr. Vad hade du valt? För mig finns det två aspekter, det första är ens tjocklek på plånboken och den andra aspekten är om den skall användas för mycket kvällsjakt eller bara för att sitta på en gris då och då? När jag nu jämförde Trijiconen så använde jag utöver en likvärdig Zeiss Conquest även en Zeiss Victory 3-12x56 och oavsett ljusförhållanden så tillhörde den stora Zeissen en egen klass, men konstigt vore väl annars. När man sedan kom till den mindre Zeissen så blev det lite annorlunda. I dagsljus så kändes ljuset klarare i Zeissen men inget som man hade reflekterat på om man inte kämpade just för att göra det. Kan heller inte påstå att det många kallar för tunnelseende syntes i siktet vilket jag däremot kan tycka fanns i Zeissen (Conquesten). När mörkret kom så var det dock Zeissen som man såg bäst i. Men, med det så menar jag inte att det var mörkt som i graven i Trijiconen för så var inte fallet. Jag hade utan problem (eller ja, handlar ju lite om bakgrunden också) kunnat skjuta större delen utav natten under april månad. Men om nu Zeiss Conquesten var lite bättre i ljusgenomsläppet på natten så var dess riktmedel svartare än natten och det, det var det definitivt inte i Trijiconen. En alldeles ypperlig och ställbar punkt i mitteln som är behagligt bärnstensfärgad hade med lätthet kunnat förpassa ev vilt till dom sälla jaktmarkerna och däri ligger Trijicons styrka. Man räknar med en livslängd på tritiumbelysning på ca 15 år och när ampullen är slut går denna att ersätta till en mindre kostnad.


Parallaxjustering

 


Trijiconen är även utrustad med sk parallaxjustering på vänster sida om kikarsiktestuben. Denna var lätt att justera och även om den inte var riktigt lika exakt som sin konkurrent så kan man nästan fastställa ett okänt avstånd med denna genom att titta på målet och sedan justera till full skärpa har erhållits. Detta fungerar i många fall men som sagt, det är inte lika tillförlitligt som en avståndmätare men ändock en möjlighet att grovbedöma om behov skulle uppstå. Jag kan tycka att det fungerade bra och relativt exakt på dom skjuttavlor jag hade uppsatta på diverse avstånd.


Slutsalvan

 


Man kan nog sammanfatta Trijicon 5-20x50 som ett ypperligt kikarsikte för den som har ett vapen avsett för långhållsskytte och som den ultimata rävborttagaren i rätt händer. Inte nog med att man får ett sikte som kan underlätta att skjuta täta skjutserier på skjutbanan utan man får även ett sikte som väl fungerar till vakjakt under den mörka tiden på dygnet. Trijicon är dessutom ett utav väldigt få antal högpresterande kikarsikten som dessutom kompletteras med en förstaklassig riktmedelsbelysning. Däremot skall dom ha en rejäl känga för det tuttifrutti linskydd man skickar med ett sikte för nästan 13 000 kr. Ett linskydd som i dagen läge inte ens lever upp till namnet! Man skulle väl för hundan kunna skicka med något mer ändamålsenligt än detta som finns på nedanstående bild. Synd på ett annars väldigt bra köp 


 


  

Tekniska data

 • Förstoring: 5-20 x.
 • Objektivdiameter: 50 mm.
 • Synfält på 1000 meter: Vid 5 ggr – 63 meter, vid 20 ggr – 17 meter.
 • Utgångspupill: Vid 5 ggr – 96,5 mm, vid 20 ggr – 104 mm.
 • Tubdiameter: 30 mm.
 • Träfflägesförändring per klick: ¼ MOA, dvs 7 mm på 100 meter.
 • Max höjd och vindjustering: 94 cm på 100 meter.
 • Väderskyddad: Vattentät till 3 meters djup samt imtät.
 • Belyst riktmedel: Självklart, det är ju en Trijicon.
 • Variabel parallax: Ja
 • Längd: 345 mm.
 • Vikt: 1100 gram.
 • Övrigt: Kikarsiktet har flerlager behandlade linser vilka även är behandlade för att inte avge reflexer som skall kunna skrämma.
 • Garanti: Livstidsgaranti (enl Trijicon 15 år).
 • Tillbehör som medföljer: Linspenna, diverse dekaler, bra instuktionböcker samt ett 76 mm långt solskydd.
 • Återförsäljare: Holmgrens vapen i Vinslöv, tele 044-80001.

Plus sidan

 • Mycket fin optik, klart över förväntan.
 • Super trevlig streckplatta med mildot.
 • Belysningen är fantastisk, ett klart plus att man slipper kladda med batterier.


Minus sidan

 • Linskyddet som satt på är inte riktigt vad man vill hitta på ett kikarskite utav denna klassen.


"Hunting isn´t something i do, its a part of who i am"


Copyright  © All Rights Reserved  by jaktguide.se